maandag 18 november 2013

Zorgverzekering - Verandering ongunstig voor chronisch zieken


NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie), 12 november 2013Voor veel verzekerden daalt de premie voor het basispakket in 2014. Op het eerste oog lijkt dat een goede zaak, maar voor mensen die veel zorg nodig hebben, pakt de zorgverzekering 2014 heel anders uit. Zo blijken veel premies voor aanvullende verzekeringen te stijgen. Daar komt bij dat zorgverzekeraars de aanvullende pakketten verder beperken. Volgens onderzoek van Zorgkiezer.nl is er vanaf 2014 vrijwel geen verzekeraar meer die fysiotherapie onbeperkt vergoedt. Vooral ouderen en chronisch zieken moeten na 1 januari een groter deel van hun zorg zelf betalen. Ze worden ook nog eens geconfronteerd met het wegvallen van compensatie voor het eigen risico en hogere zorgkosten.

Breed basispakket belangrijkPatiëntenfederatie NPCF en de CG-Raad vinden dit een slechte ontwikkeling. Een breed basispakket voorkomt risicoselectie en is de beste manier om voor mensen die op zorg aangewezen de zorg te regelen. Patiëntenorganisaties hameren op behoud van noodzakelijke zorg in het basispakket. Om het basispakket betaalbaar te houden is het belangrijk om gepast gebruik te stimuleren, voor iedereen zichtbaar maken wat goede noodzakelijke zorg is, en om verspilling en fraude in de zorg aan te pakken.

Beperkte toegangDe huidige ontwikkeling van de aanvullende pakketten laat zien dat groepen die de zorg nodig hebben buiten spel komen te staan. Het snijden in vergoedingen is volgens verzekeraars nodig, omdat steeds meer jongeren zich niet aanvullend verzekeren. Dat ouderen en chronisch zieken zich hierdoor steeds moeilijker kunnen verzekeren, vinden wij een kwalijke zaak. Toen deze zorg uit het basispakket werd gehaald, werd gezegd dat deze mensen nog altijd een aanvullende verzekering konden afsluiten. Dit blijkt na twee jaar al niet meer houdbaar.Het Reumafonds heeft een brief geschreven aan de minister over beperkte toegang fysiotherapie.

6 opmerkingen:

 1. De Cerebellaire ataxie (onder kopje 78 van de lijst Borst) wordt op basis van medische noodzaak vergoed. Je kan toch een doorlopende medische verklaring van je neuroloog krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.salland.nl/document/lijst-chronische-aandoeningen-fysiotherapie-oefentherapie-2014.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je indicatie van chronisch ziekte hebt wordt fysiotherapie wel onbeperkt vergoed

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een mail naar de NPCF gestuurd. Ben benieuwd naar hun reactie. Chronisch zieken worden specifiek genoemd in het artikel van de NPCF.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Steeds meer gezonde mensen nemen geen aanvulling meer. Dus de kosten worden steeds meer afgewenteld op de mensen die wel aanvullingen hebben. Dat moet vroeg of laat natuurlijk spaak gaan lopen. Gisteren in radar. Over valse declaraties. Als je die niet had, zou dat al een paar tientjes per maand schelen.

  BeantwoordenVerwijderen