woensdag 27 november 2013

European Year of the Brain oftewel Europees Jaar van de Hersenen

2014 is uitgeroepen als het Europese jaar van de hersenen, het jaar waarin de Europeanen bewust anders over hun hersenen zouden moeten gaan nadenken.

Dit initiatief van de European Brain Council werd direct gesteund door 200 organisaties die patiënten, de wetenschap, zorgverleners, en industrie op alle gebieden van hersenziekten vertegenwoordigen. Ook het Europese Parlement en de EU lidstaten staan achter het initiatief.

Het is de bedoeling om meer bekendheid aan hersenziekten te geven en om meer kennis over hersenziekten over te dragen. Hopelijk zal de perceptie over hersenziekten aan het eind van 2014 anders zijn.

Waarom de hersenen?

De menselijke hersenen met zijn biljoenen neuronen (zenuwcellen) en hun verbindingen is het meest ingewikkelde orgaan in het universum. Ondanks dat de wetenschap veel vooruitgang over de kennis van de hersenen heeft geboekt in de laatste jaren is er nog erg veel bij wetenschappers onbekend.
De hersenen zijn de basis van onze personaliteit, gedachten, gevoel en andere menselijke karaktertrekken. De hersenen liggen ook aan de basis van vele chronische aftakelende ziektes die een enorme invloed hebben op de maatschappij en die een enorme belasting opleveren van de gezondheidszorg.
Als er meer bekend is over concrete plannen, zal ik er weer een stukje schrijven. Ik weet dat vele patiëntenorganisaties aan het brainstormen zijn over activiteiten omtrent de hersenen, vaak samen met de Europese zusterverenigingen.
Het Europese initiatief krijgt ook een vervolg:
2015 – Year of the Brain in Noord Amerika
2016 – Year of the Brain in Azië-Pacific


Geen opmerkingen:

Een reactie posten