zaterdag 9 november 2013

Scootmobielclubs


In de NRC stond een artikel over de scootmobielclub van Maassluis - ScootRangers Maassluis. De club is 5 jaar geleden opgericht en bestaat uit 14 vrouwen en 1 man. Wekelijks trekken ze erop uit. Eén lid stippelt de route uit met tussendoor een koffiepauze.

De club gaat ook met elkaar op vakantie ergens in Nederland. Via Valys worden de scootmobiels per vrachtauto naar de locatie gebracht. De deelnemers volgen in een busje. Er staan dan behoorlijke tochten op het programma. De langste tocht is zelfs 28 km.


De avondvierdaagse van Hoek van Holland vormt het hoogtepunt in het jaar. Het enige minpunt van die vierdaagse is het tempo, standje schildpad oftewel standje winkelcentrum. De club is gast dus moeten achter de lokale mindervaliden blijven. De lokale scootmobielers zijn minder ervaren en hebben duidelijk minder geoefend.

Volgens een lid van de club zou een verplichte scootmobielcursus een hoop ongelukken kunnen voorkomen. Vooral beginners denken “ik kan autorijden dus met een scootmobiel kan ik het ook”. Maar dat is niet zo. Als je te hard knijpt schiet je meteen vooruit. En met volle snelheid een stoepje oprijden in ook niet slim. De club heeft de gemeente dan ook geadviseerd over de eisen van een nieuw oefenparcours in Maassluis. Inclusief helling, haaientanden, rotonde, klinkers, paaltjes en een smalle doodlopende weg.

Het gesprek gaat vaak over het wagenpark. De meerderheid heeft een blauwe, de Sterling Elite XS. Actieradius 35 km, royale stoel in acht vergrendelbare posities, tienstandenschakelaar, ergonomisch verstelbare stuurkolom, waterbestendig display etc. Maar toch, de rode scootmobiel een Trophy is favoriet. “Die biedt medisch comfort”. Alleen: je krijgt hem niet zomaar, je hebt een indicatie nodig. “De blauwe is een echte ruggenbreker, geen centje vering”.

Ik vroeg mij af of dit de enige club was in Nederland. Dus even gezocht op internet. Nee, door het hele land zijn er clubs met als voornaamste doel mensen uit hun isolement halen en samen genieten van de natuur.

-----------------------------
NRC van 26/27 oktober 2013

Links:
                

3 opmerkingen:

 1. Leuk artikel. Ook wij hebben een lijst met scootmobielclubs in Nederland beschikbaar op onze website. Vreemd genoeg kunnen wij geen clubs vinden in Belgie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg leuk om te zien en dat het ook geregeld wordt voor de mens.
  Super idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit een super goed idee lekker buiten genieten van de natuur!

  BeantwoordenVerwijderen