maandag 25 november 2013

Schoonspoelen van de hersenen door slaap?

Wie niet voldoende slaapt, vergiftigt zijn hersenen. Tijdens de slaap worden namelijk de afvalstoffen uit de hersenen opgeruimd volgens onderzoek van neurowetenschappers aan de Universiteit van Rochester in NY, USA.

In muizen ontdekten wetenschappers dat de ruimte tussen de zenuwcellen in de hersenen 50% groter is tijdens slaap of narcose dan wanneer de dieren wakker zijn. Tijdens slaap is het dus voor hersenvocht veel makkelijker om tussen de cellen door te vloeien. Het hersenvocht stroomt 20 maal harder dan tijdens het wakker zijn.

De hersenen worden dus tijdens slaap schoongespoeld. Grote moleculen die ontstaan als bijproducten tijdens normale activiteit van de zenuwcellen worden dan in een verhoogd tempo afgevoerd. Als slapende muizen wakker gemaakt werden door ze even tegen hun staart te tikken, bleek de stroomsnelheid van hersenvocht meteen af te nemen.

Waarschijnlijk speelt het hormoon noradrenaline een grote rol. Noradrenaline stimuleert de activiteit van de zenuwcellen. De cellen zwellen dan iets op waardoor de ruimte tussen de cellen afneemt.

Dit onderzoek geeft een nieuwe kijk op de noodzaak van slaap namelijk om de hersenen te ontgiften.---------------------------------
NRC Handelsblad, 18 oktober 2013
Publicatie in Science van 18 oktober 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten