dinsdag 15 oktober 2013

Training op de trilplaat verbetert het evenwicht en de coördinatie van SCA patiënten

Op het neurologie congres in september in Wenen was er een poster presentatie van Dr. Ya-Ju Y.-J. Chang et al. uit Taiwan.

De onderzoeksgroep heeft het lange-termijn effect van de trilplaat (fysiotherapie en sportschool) op het evenwicht en de coördinatie van patiënten met SCA onderzocht.

Dertien SCA patiënten werden willekeurig in twee groepen gedeeld, een trainingsgroep en een controle groep.
De trainingsgroep kreeg training op de trilplaat in staande houding, 3 sessies per week gedurende 4 weken. De controle groep kreeg geen training.

Om de resultaten te beoordelen werden de patiënten voor en na de vier weken getest. Hiervoor werden de ICARS schaal en de Berge evenwicht schaal en de tijd die men op 1 been kan staan gebruikt.

Na vier weken was de ICARS score, de Berge score en de tijd die men op 1 been kan staan verbeterd in de trainingsgroep. Er waren geen veranderingen in de controle groep.

----------------------------------------------------------

Ik zal nog contact opnemen met deze onderzoeker. Ik ben erg benieuwd of hij het onderzoek gaat herhalen met meer patiënten want dit was wel een erg kleine groep.
Verder zou ik nog wat meer details willen weten. Hebben de  trilplaten die op de sportscholen staan dezelfde frequentie als de trilplaten die in dit onderzoek gebruikt worden? Van een collega begreep ik dat de freqentie van de gebruikte trilplaat veel lager was.

Kortom het klinkt erg mooi. En makkelijk.  Maar ......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten