maandag 28 oktober 2013

Te kort aan geneesmiddelen


Is er een te kort aan sommige geneesmiddelen in de EU?

Apothekers constateren steeds meer leveringsproblemen van medicijnen. In 70% van de gevallen heeft dit een economische oorzaak. Door de crisis halen fabrikanten middelen voor kleine groepen patiënten waar weinig aan te verdienen valt uit het assortiment. 


Een te kort aan geneesmiddelen is een groeiend probleem in de EU dat gevaarlijk kan zijn voor patiënten. Vaak betreft het geneesmiddelen waarvoor geen alternatief beschikbaar is. Hierdoor kan de conditie van de patiënt enorm verslechteren en schade aan de gezondheid toebrengen wat vermeden had kunnen worden.

Twee bekende voorbeelden van het te kort aan geneesmiddelen zijn: geneesmiddelen voor de ziekte van Fabry (stapelingsziekte) en de ziekte van Goucher (stofwisselingsziekte).

Op dit moment is er in de EU een tekort aan 30 tot 60 verschillende medicijnen. Vaak is het ook onduidelijk dat er een te kort is en hoe lang dit zal duren. Dit levert veel onzekerheid bij de patiënten en zorgverleners.

De oorzaak van het tekort heeft verschillende oorzaken. Een tekort kan ontstaan door productieproblemen (zoals bij Fabry en Goucher), of door gewijzigde regelgeving, medische- en economische veranderingen.

Sinds februari 2013 is er een groep bestaande uit afgevaardigden van patiëntenorganisaties, zorgverleners, organisaties op gezondheidsgebied en Eurordis actief met het inventariseren van de oorzaak en gevolgen van de problemen. Dit heeft geleid tot een uitgebreide lijst met voorstellen. Dit alles is verwerkt in een “Gemeenschappelijke Overeenkomst op geneesmiddelenvoorziening” (een voorloper van een wet in de EU).

Patiëntenorganisaties en organisaties van zorgverleners worden verzocht om de petitie te tekenen.

Ondanks dat er nog geen geneesmiddel is voor ataxie, steun ik deze actie volledig. Ik hoop dat het bestuur van de ADCA vereniging de actie ook ondersteunt en de Common Position on Supply Shortages of Medicines ondertekent.

Als je wil weten hoe de situatie in Nederland, België of andere landen binnen de EU is, kijk dan op de link onderaan deze blog. Hier zijn ook de aanbevelingen te vinden.-----------------------------------------------
Eurordis
HLN, 12 oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten