zaterdag 19 oktober 2013

Mindfulness


Wie herkent niet dat we tijdens de hond uitlaten al aan het denken zijn wat we straks gaan doen in plaats van te genieten van de hond en de natuur? Wie doet met volle aandacht de afwas? Of ben je tijdens de afwas al bezig met het programma dat je straks op tv wilt zien? Of pieker je over de afgelopen dag op je werk?

Kortom we leven niet op het huidige moment. We zijn met onze gedachten bij het verleden of de toekomst. 


Wat is Mindfulness? 

Tijdens Mindfulness Training leer je om op een niet-oordelende manier jezelf te bekijken en je bewust te zijn van het huidige moment. Dit doe je door bewust aan jezelf te vragen: Wat voel ik op dit moment? Wat denk ik op dit moment? Wat zijn mijn emoties op dit moment? De training leert dat je jezelf aanvaardt. Dit kan leiden tot een toestand van ontspanning en inzicht in jezelf en je relatie tot de wereld.

Het volgende gedicht geeft de kern van Mindfullness goed weer :

Yesterday is history

Tomorrow is a mystery

Today is a gift

It is called present.


"Present" heeft hier precies de dubbele betekenis die het nodig heeft. 

Waarom Mindfulness? 

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Mindfulness Training zeer succesvol is bij lichamelijke klachten. De pati├źnten piekeren minder, hebben minder angst, hebben minder pijnklachten en voelen minder stress. Kortom het levert een grotere levenskwaliteit.

Het effect is meer besef van het eigen lichaam, integratie van emotie, acceptatie, milder oordeel over jezelf en beter zelf-beeld.

Voor meer informatie over Mindfulness cursussen :------------------------------
Naar aanleiding van een presentatie door Dr. Martine Steen, Radboud Centrum voor Mindfulness, bij de ALV van de Dystonie Vereniging, bijgewoond als bestuurslid van de Dutch Brain Council.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten