woensdag 4 december 2013

Indeling cerebellaire ataxie op basis van oorzaakAtaxie is medische term voor bepaalde problemen van het evenwicht en coördinatie die niet veroorzaakt wordt door spierzwakte. De arts kan in de spreekkamer een aantal testjes doen om vast te stellen dat het inderdaad om ataxie gaat.

Ataxie kan worden veroorzaakt door problemen van het evenwichtsorgaan, beschadigingen van lange zenuwbanen in het ruggenmerg of in de benen. Echter,  meestal  wordt ataxie veroorzaakt door een probleem van de kleine hersenen (cerebellum).  Dit wordt dan cerebellaire ataxie genoemd.

Cerebellaire ataxie kan een heleboel oorzaken hebben:      
  • Verworven oorzaken
  • Genetisch
  • Idiopathisch


Verworven ataxie

Hierbij ontstaat de ataxie als gevolg van bijvoorbeeld een vitaminetekort, een beroerte, hersentumor, infectie, blootstelling aan een giftige stof, drugs (alcohol), etc.

Genetische ataxie

Genetische ataxie wordt veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal (DNA). Vaak komt de ataxie dan in een familie voor (erfelijke of familiale ataxie), maar niet altijd. Genetische ataxie kan ook optreden door een spontane fout in het erfelijk materiaal.

Idiopathische ataxie

Deze term wordt gebruikt als een arts ataxie constateert maar ondanks verder onderzoek de exacte oorzaak niet kan achterhalen.  Het meest bekende voorbeeld hiervan is multiple systeem atrofie (MSA). Wetenschappers vermoeden dat de oorzaak van dit type ataxie veroorzaakt wordt door een combinatie van een bepaalde erfelijke aanleg en bepaalde omgevingsfactoren c.q. gebeurtenissen tijdens het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten