maandag 30 december 2013

Ataxie en gehoor


Waarschijnlijk lijden ongeveer 70% van SCA-patiënten aan gehoorverlies. Vaak ontstaat het gehoorverlies niet door hoeveel geluid nog opgevangen kan worden maar door de kwaliteit van het geluid. 


Gehoorproblemen bij ataxie patiënten Horen is een ingewikkeld proces. De oren vangen het geluid op en de hersenen verwerken en interpreteren dan dit geluid. Gehoorverlies bij ataxie patiënten komt omdat de hersenen het geluid dat de oren opvangen niet goed verwerken en interpreteren. Complexe geluiden - zoals spraak - kunnen hierdoor vervormd worden en moeilijk te begrijpen. Vooral in aanwezigheid van veel achtergrond geluid. Gewone gehoorapparaten versterken alleen het geluid en lossen dus hardhorendheid op. Deze apparaten zullen bij ataxie patiënten niet goed werken.


Een onderzoeksgroep in Australië en een onderzoeksgroep in het Verenigd Koninkrijk hebben samen subsidie gekregen om een gehoorapparaat te ontwikkelen voor ataxie patiënten die lijden aan gehoorverlies veroorzaakt door schade aan de gehoorzenuw en/of andere delen van de hersenen betrokken bij interpretatie van geluid. 

Er wordt gewerkt aan een geavanceerd gehoorapparaat met een digitale signaal processor (DSP) en een frequentie modulator systeem (FM).


  • De DSP maakt een onderscheid tussen zachte en harde geluiden. De zachte geluiden worden relatief meer versterkt dan de harde geluiden door een compressor. Daarnaast kan de DSP verschillende frequenties afzonderlijk versterken, zodat de gehoorsverliescurve beter kan worden gecompenseerd.
  • Met het FM-systeem wordt het geluid draadloos van de bron naar het oor gebracht en alle hinder van rumoer of een te grote afstand zijn daarmee overwonnen. 


---------------------------------------
Dr. Gary Rance, University of Melbourne, Australië.
Dr. Kai Uus, University of Manchester, UK.
.
Subsidie verstrekt door Ataxia UK.Geen opmerkingen:

Een reactie posten