zondag 22 december 2013

Ataxie - training met video-gamesOnderzoek in Duitsland wijst uit dat gamen, en dan vooral het gamen waarbij je zelf ook actief moet bewegen, een positieve invloed kan hebben op ataxie symptomen bij kinderen. Het gaat dus om games met bijvoorbeeld de Wii of X-box-kinect. Dit soort games worden 'exergames' genoemd (samenvoeging van exercise of te wel oefening en games).

Ataxia UK, Ataxia Ierland en de Duitse Ataxie vereniging hebben samen het onderzoek gefinancierd.

Dr. Matthis Synofzik en zijn team hebben getest of video-game training de symptomen van ataxie kan verminderen door het evenwicht en coördinatie te verbeteren. Het idee was dat de behandeling leuker zouden vinden en dat zij dus meer gemotiveerd zouden zijn om het vol te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd met 10 deelnemers variërend in leeftijd van 8 tot 20 jaar. De onderzoekers kozen 3 Microsoft XBox Kinect games: "Tafel Tennis", "Light Race" en "20000 Leaks". Deze spelen zijn gekozen omdat ze zowel het dynamisch evenwicht als de coördinatie trainen. Een sensor in de XBox Kinect detecteert de bewegingen.

Voorbeeld: Bij het spel "20000 Leaks" staan de deelnemers in een virtueel onderwater bad en is het de bedoeling om de lekken met handen en voeten te dichten. Dit betekent dat de deelnemers onder tijdsdruk voortdurend hun handen en voeten moeten verplaatsen. 
De training duurde 8 weken, waarvan de eerste twee in een laboratorium onder begeleiding van een fysiotherapeut, de laatste 6 weken thuis. De sessies duurden 45 minuten tot een uur, drie of vier keer per week. 

Alle deelnemers waren gemotiveerd en vonden de video-games leuk om te doen. De SARA  score (*) vertoonde significante verbeteringen vooral bij het lopen en de houding. De bewegingen waren meer gecontroleerd en vertonen minder uitslag, het evenwicht was beter, en er was een verminderd risico op vallen. 
Het onderzoek toont dat intensieve training met video-games een leuke en goed aanvulling kan zijn op de traditionele fysiotherapie. 


Verder onderzoek met meer deelnemers en met deelnemers die meer aangedaan zijn door de ataxie zou nog uitgevoerd moeten worden.


(*) SARA score - De SARA score meet de ernst van de ataxie symptomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten