donderdag 21 januari 2016

Verplichte toegankelijkheid gehandicaptenDe Tweede Kamer stemt in met de uitvoering van het VN-gehandicaptenverdrag dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking verplicht maakt voor openbare bedrijven en instellingen.
Foto: ANP
"Dit is heel bijzonder. Een historische dag voor mensen met een beperking", zegt PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk donderdag tegen NU.nl. "Nederland ratificeert vandaag als een van de laatste landen het verdrag. Het werd eens tijd."

Coalitiepartijen VVD en PvdA lagen met elkaar overhoop, omdat ze het niet eens werden over de verplichting dat openbare bedrijven en instellingen verplicht toegankelijk moeten worden voor mensen met een handicap.

De PvdA diende een amendement in om de uitvoering van het verdrag aan te passen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Zorg) stelde voor dat werkgevers hun bedrijfsruimtes moeten aanpassen als een gehandicapte daar om vraagt, maar dat ging PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk niet ver genoeg.

Bedelen


"Waarom moet iemand met een beperking zelf bij een horecagelegenheid, het ov of in een winkel bedelen om voorzieningen en aanpassingen?", aldus Van Dijk.

Hij stelde daarom voor de wet aan te passen zodat de toegankelijkheid voor gehandicapten de norm wordt. Ondernemers moeten hun panden sowieso aanpassen, ook al vraagt een gehandicapte daar niet om. Hij wil met zijn voorstel het denken over toegankelijkheid voor gehandicapten veranderen.

Coalitiepartner VVD is fel tegen dat voorstel. Hoewel in de toelichting van het PvdA-amendement stond dat de aanpassingen geleidelijk mogen, vinden de liberalen dat te onduidelijk. Omdat het niet in de wettekst is opgenomen, waarschuwen de liberalen dat werkgevers rechtszaken aan hun broek hun broek kunnen krijgen.


Compromis


Oppositiepartijen CDA en SGP moesten er aan te pas komen om tot een compromis te komen. Zij stellen voor de verplichtingen voor ondernemers duidelijker in de wet op te nemen, zodat zij weten waar ze aan toe zijn.

"Dat scheelt de werkgevers een hoop onduidelijkheid en rechtszaken", zegt de SGP die achter de afgelopen dagen achter de schermen de partijen op een lijn probeerde te krijgen. "Want het zou jammer zijn als het zou klappen. Dit betekent veel voor gehandicapten."

De VVD stemt nu met het sub-amandement van het CDA en SGP, maar wel tegen het amendement van de PvdA stemmen dat de steun krijgt van een meerderheid van de Kamer. De liberalen ratificeren het VN-gehandicaptenverdag echter wel.

VVD-Kamerlid Tamara van Ark: "Wij vinden het belangrijk dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. Tegelijkertijd moeten we ondernemers geen onnodige en onredelijke eisen opleggen. Het gewijzigde voorstel voldoet aan die voorwaarden."

Staatssecretaris Van Rijn spreekt van een "zeer betekenisvol moment voor heel veel mensen, voor mensen met een handicap maar ook voor hun dierbaren."


---------------------------------------------------------------
NU.nl/Avinash Bhikhie, Gepubliceerd: 21 januari 2016 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten