vrijdag 15 januari 2016

Risico bij klinische trials
Vandaag is het nieuws naar buiten gekomen dat een klinische trial dramatisch is afgelopen. We weten dat er risico's verbonden zijn aan het testen van een nieuw geneesmiddel. Meestal gaat het goed. Heel soms loopt het fout zoals in onderstaand bericht.


Een laboratorium in Rennes in Frankrijk heeft een proefmedicijn toegediend aan 90 vrijwilligers. Vijf onder hen zijn in een "zeer ernstige toestand", één vrijwilliger is vrijdagochtend hersendood verklaard.

De patiënten maakten deel uit van dezelfde testgroep in een medisch experiment dat al sinds vorige zomer liep. In totaal 90 proefpersonen kregen daarbij een medicijn via de mond toegediend, telkens in verschillende dosissen.

De zes proefpersonen mannen tussen de 28 en 49 jaar die nu gehospitaliseerd zijn, maakten deel uit van dezelfde testgroep. Ze kregen hun proefmedicijn toegediend op 7 januari en de dosis van het middel was hoger dan die van eerdere proefpersonen. Op 10 januari zijn de eerste symptonen opgedoken bij één proefpersoon. Kort daarna zijn ook de vijf anderen opgenomen in het ziekenhuis.

Blijvende handicap 


Volgens een dokter die werkt in het hospitaal van Rennes wordt gevreesd dat vier van de patiënten een blijvende handicap zal overhouden aan het experiment.

Volgens de Franse krant Le Monde was het proefmedicijn bedoeld om stemmingswisselingen tegen te gaan bij Parkinson-patiënten maar ook bij de behandeling van chronische pijnen bij MS en hoge bloeddruk bij kanker.

Het medisch experiment is onmiddellijk stopgezet en alle proefpersonen worden verwittigd. Ook het gerecht heeft intussen een onderzoek geopend.

Goede reputatie


De Franse minister van Volksgezondheid benadrukt dat geen enkele commercieel geneesmiddel betrokken is bij deze affaire. "Eerst zijn proeven uitgevoerd bij verschillende diersoorten. Pas daarna zijn ze aan de mens toegediend." Het ging om de eerste fase van een klinische studie. Dat betekent dat alle proefpersonen gezond waren toen ze aan het experiment begonnen.

Het medische experiment werd uitgevoerd door Biotrial, een erkend privé-laboratorium. Het bedrijf is in 2014 nog twee keer geïnspecteerd en telkens kreeg het lab een goed rapport. Volgens de minister van Volksgezondheid gaat het om een "laboratorium met een goede reputatie." De andere experimenten van het bedrijf zijn tot nader orde niet geschrapt. 

--------------------------------------------------  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten