zondag 25 januari 2015

Onderzoek naar werking Rilutek (Riluzole) bij cerebellaire ataxie patiënten




In 2010 is er in Italië, Rome, een onderzoek gestart naar de veiligheid en effectiviteit van het middel Riluzole (Rilutek) bij cerebellaire ataxie patiënten.





Achtergrond


Riluzole wordt voorgeschreven voor ALS patiënten. Riluzole vertraagt de voortschrijdende verergering van ALS door de duur van het leven te verlengen. Vermoedelijk werkt het door remming van de neurotransmitter glutamaat in het centrale zenuwstelsel. Hierdoor worden zenuwcellen beschermd tegen afbraak. De behandeling met riluzole geneest niet en levert slechts een beperkte vertraging van het ziekteverloop.


Onderzoek


Veertig patiënten met cerebellaire ataxie zijn willekeurig verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg Riluzole (100 mg/dag) toegediend gedurende 8 weken. De andere groep kreeg een placebo.

Na 4 en 8 weken werden beide groepen vergeleken. Hiervoor werd de ICARS schaal (International Cooperative Ataxia Rating Scale) gebruikt. Dit is een schaal van 0 - 100 waarbij er getest wordt op het lopen, ataxie van de ledenmaten, het spreken en de ogen. Hoe hoger de score hoe meer ataxie-verschijnselen.

Na 8 weken was bij 13 van de 19 patiënten van de Riluzole groep de score gedaald met 5 punten. Bij de controle groep daalde de ICARS score van 1 van de 19 patiënten met 5 punten.

Deze resultaten wijzen op een potentiële effectiviteit van Riluzole bij symptomen van diverse vormen van cerebellaire ataxie.

Er is nog verder onderzoek nodig:

- Werkt Riluzole ook op een langere termijn dan 8 weken?
- Werkt Riluzole bij SCA3 patiënten?
- Vermindert Riluzole alleen de symptomen of geneest Riluzole ook?
- Wat is de werking van Riluzole?

Vervolg onderzoek naar de werking van Riluzole op muizen met SCA3 wordt gesponsord door onze zusterorganisatie in Amerika en is begonnen in januari 2011.


-----------------------------------------------------
Neurology, 2010 Mar 9;74(10):839-45, Riluzole in cerebellar ataxia: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial. Ristori G, Romano S, Visconti A, Cannoni S, Spadaro M, Frontali M, Pontieri FE, Vanacore N, Salvetti M.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten