vrijdag 17 juni 2016

Patienten blokkeren tijdens gespek arts



Patiënten missen regelmatig belangrijke informatie tijdens een gesprek met de dokter. De boodschap gaat langs hen heen of patiënten hebben niet alles gevraagd wat zij wilden vragen (46%). Dat emoties in een zorgtraject een belangrijke rol spelen lijkt voor de hand te liggen. Toch maken patiënten nog weinig gebruik van hulpmiddelen om samen met de arts de juiste vervolgstappen te bepalen.


Boodschap komt niet aan



Het is van groot belang dat arts en patiënt het samen eens worden over de vervolgstappen in het zorgtraject. Dit begint bij een goed begrip van de diagnose en de afweging van keuzes die gemaakt moeten worden. En juist daar schuilt voor sommige patiënten een probleem. Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 25% het moeilijk vindt om te begrijpen wat de arts zegt. En zelfs 34% van de patiënten die de spreekkamer uitloopt, is de inhoud van het gesprek alweer vergeten.


Negatieve emoties kunnen behandelkeuze beïnvloeden



Er zijn verschillende oorzaken denkbaar waardoor de boodschap van de arts niet altijd aankomt. In een vervolgonderzoek is onderzocht wat de rol van emoties is voor, tijdens en na een eerste gesprek met de medisch specialist. Hieruit blijkt dat 1 op de 4 patiënten met negatieve emoties erkent dat deze emoties invloed hebben gehad op de behandelkeuze. Ondanks de soms heftige emoties bereidt deze groep zich niet meer of beter voor, blijkt uit het onderzoek.


Patiënt benut nog onvoldoende hulpmiddelen



Eén van de manieren om emoties op te vangen en samen met de arts de juiste keuzes te maken is iemand mee te nemen naar het gesprek. Iets wat 61% zelden tot nooit doet, blijkt uit het onderzoek naar artsbezoek. Minister Schippers adviseert om een gesprek met de arts op te nemen. 96% geeft aan dit echter nooit te doen, terwijl 37% dit wel zou willen.


Een goede voorbereiding geeft meer zekerheid en helpt patiënt én arts om ook in emotionele gesprekken toch de juiste keuzes te maken. Zilveren Kruis introduceert daarom een online platform: ‘Beter naar de dokter’. Bijzonder is dat de informatie op het platform is ontwikkeld in nauwe samenwerking met huisartsen, specialisten en patiënten. Centraal staat een slimme vragenlijst. Samen met zorgprofessionals is vastgesteld welke vragen relevant zijn. Met de ‘slimme vragenlijst’ tool kunnen patiënten voor elk doktersbezoek eenvoudig hun persoonlijke vragenlijst maken (op de tablet, mobiel of gewoon op papier). Met het platform stimuleert de zorgverzekeraar Nederlanders beter voorbereid hun zorgtraject te doorlopen.



“Patiënten zijn zo intelligent als de emoties hen toestaan. Emoties spelen een grotere rol dan men denkt, omdat patiënten zich niet altijd bewust zijn van de invloed hiervan op hun denken en handelen."


prof. dr. H.B.M. (Harry) van de Wiel, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen



"Patiënten die voor iets ingrijpends naar de specialist moeten, komen vaak in een emotionele achtbaan terecht. Ze krijgen tijdens het gesprek met de dokter een heleboel informatie. Maar die kunnen ze vanwege de spanning lang niet altijd verwerken. Wij raden patiënten aan van te voren goed na te denken wat ze willen weten. En neem bijvoorbeeld iemand mee, die je vertrouwt."


Dianda Veldman, directeur patiëntenfederatie NPCF



"Als longarts heb ik jarenlang ervaren wat voor impact emoties hebben op een doktersbezoek. Patiënten moeten dit niet onderschatten. Een goede voorbereiding op het doktersbezoek draagt bij aan de kwaliteit van het gesprek en zorgt ervoor dat arts en patiënt samen betere keuzes kunnen maken."


Mariska Koster, medisch adviseur bij Zilveren Kruis


----------------------------------------------------------
Onderzoek van Zilveren Kruis over artsbezoek, uitgevoerd door TNS NIPO.
Zilverenkruis, 16 juni 2016









Geen opmerkingen:

Een reactie posten