maandag 9 maart 2015

Onderzoek naar zenuwsignalen bij ataxieAtaxie is een hersenziekte die vooral de bewegingen belemmert. De coördinatie en de mobiliteit van getroffen personen nemen af. Als gevolg daarvan wordt het uitvoeren van zelfs de meest elementaire en essentiële dagelijkse taken, zoals wandelen, spreken en eten, bijna onmogelijk.

Defecten in de kleine hersenen zijn de meest voorkomende oorzaken van ataxie. De kleine hersenen controleren alle bewegingen. Intrigerend is dat ataxie ontstaat wanneer er te veel of te weinig activiteit is in de kleine hersenen. Maar hoe deze twee schijnbaar tegengestelde toestanden dezelfde ziekte kunnen veroorzaken is een mysterie. 


Tot nu toe zijn de zenuwsignalen die ataxie uitlokken nog niet geïdentificeerd. Hiervoor is onlangs een onderzoek opgestart.

Onderzoek


Het doel van dit onderzoek is om de foutieve signalen vanuit de kleine hersenen van muizen met ataxie te definiëren en te bepalen hoe deze signalen de bewegingen belemmeren. 

Om dit doel te bereiken, heeft de onderzoekster een genetische toolkit ontwikkeld die selectief bepaalde signalen in de kleine hersenen van de muis blokkeren. Hierdoor is het mogelijk om het systeem te overspoelen met te veel signalen of signalen juist te elimineren. In beide gevallen kan ataxie ontstaan. 

Het voordeel van de methode is dat het mogelijk is om de aangepaste zenuwsignalen te volgen met een hersen-opname-methode terwijl de muizen ataxische bewegingen maken. 

De experimenten van dit onderzoek zullen de kennis van de hersenfunctie bij ataxie vergroten en zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van effectieve therapieën om de ziekte te behandelen.


------------------------------------
Dr. Marife Arancillo, Baylor College of Medicine in Houston, Texas was awarded a Post-Doc Fellowship by the National Ataxia Foundation (NAF) with her project “Neural Mechanisms of Cerebellar Function in Ataxia” focusing on the development of a genetic toolkit to help study ataxia and the role played by the brain’s cerebellum.


Zie ook: National Ataxia Foundation: geld voor onderzoek

1 opmerking:

  1. ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Mijn kind lijdt aan een vorm van postvirale ataxie. Er wordt gezegd dat het overgaat, maar in het ziekenhuis weten de artsen eigenlijk te weinig van dit onderwerp. Geen idee hoe lang het kan duren etc. Ataxie moet serieus worden genomen, dat gebeurt nu niet altijd of de ziekte wordt niet herkend. Het kan al afkappen als de huisarts denkt dat je niet spoort, want een huisarts herkent vaak alleen de kinderziektes en stuurt verwijsbrieven door bij onduidelijkheden. Het is maar net welke arts je treft. De onbekendheid met dit verschijnsel laat veel artsen foute diagnose stellen.

    BeantwoordenVerwijderen