zaterdag 5 juli 2014

Ataxie poster-campagne

De ataxie vereniging in Engeland heeft een aantal posters ontworpen om ataxie meer onder de aandacht te brengen. Onderzoek heeft in Engeland aangetoond dat maar heel weinig mensen de aandoening kennen. Verder hoopt de vereniging niet alleen bekendheid te creëren maar ook geld in te zamelen voor onderzoek.

Ataxie verenigingen kunnen de posters ook gebruiken. Het engels onderschrift zal dan vertaald worden.

De posters tonen personen met ataxie. Om duidelijk te maken dat het om een bewegingsstoornis en evenwichtsstoornis gaat, zijn de personen iet wat vertekend afgebeeld. De tekst onder het plaatje is schokkend.

Voor de niet-engels sprekenden heb ik een interpretatie van de tekst (eerste, grotere letters) gegeven:


 • 0,012% van de Britten leidt aan ataxie. Oh, als ook maar 0,0012% leidt aan vrijgevigheid.
 • Wij wensen niemand ataxie toe. Behalve een beroemd persoon misschien. 
 • Ataxie. Het is Multiple Sclerosis met een dosis Parkinson en daar nog wat Cerebral Palsy bij.
 • Wij zijn geen bekende naam in de ziektewereld. Maar geloof ons, wij kunnen levens net zo goed ruïneren.
 • Niet alleen hebben jullie nog nooit van ons gehoord. Jullie hebben nooit van ons gehoord en toch willen we jullie geld.

De tekst met de kleinere letters is als volgt: 

 • Schokkende tekst, geven we toe. Maar omdat het een neurologische aandoening is waarvan niemand gehoord heeft, helpt elke publiciteit. Ataxie begint met het verlies van evenwicht, coördinatie en spraak. Daarna kan het ook effect hebben op het hart, zicht en gehoor. Vergeef ons, wij wensen dit niemand toe. Wij zijn naarstig op zoek naar aandacht. Om een donatie te doen, tekst ..... naar ...... Ataxie. In de tegenaanval. ataxie.org.uk.
 • Een beetje brutaal? Misschien. Maar als het betekent dat jij een klein beetje leert van een neurologische conditie die het leven tot een hel maakt voor 10.000 Britten, dan is het het risico waard. Ataxie doet wat alle bekende ziektes doen. Het valt de hersenen aan zodat evenwicht, coördinatie en spraak in de war raken. ...... Zo, nu heb je van ons gehoord. Vergeet ons niet. Tekst ... naar .... Ataxie. In de tegenaanval. araxie.org.uk.
 • Ataxie is niet Multiple Sclerosis. Het is geen Parkinson's of Cerebral Palsy. Maar het geeft een erg goede impressie van alle drie als het gaat om het verstoren van iemands leven. Ataxie doet wat alle bekende ziektes doen. Het valt de hersenen aan zodat evenwicht, coördinatie en spraak in de war raken. ...... Zo, nu heb je van ons gehoord. Vergeet ons niet. Tekst ... naar .... Ataxie. In de tegenaanval. araxie.org.uk.
 • Het is moeilijk om te weten hoe je moet beginnen om ataxie te beschrijven. Het verknoeit de spraak, het kan het hart, gezicht en gehoor verstoren. Het is agressief bij de jongeren. Oh, en als dit al niet een somber beeld genoeg is, het is ongeneselijk. Dus als je weer zo'n beroemde ziekte tegenkomt, denk dan ook als u blieft aan de net-zo-dodelijke maar minder bekende ziekte. Tekst ... naar ... Ataxie. In de tegenaanval. araxie.org.uk.
 • Dat zijn 10.000 mensen aangedaan in de UK. Niet een enorm aantal, weten we. Maar als je weet wat het is om met ataxie te leven, dan is het groots genoeg. Ataxie begint met het verlies van evenwicht, coördinatie en spraak. Daarna kan het ook effect hebben op het hart, zicht en gehoor. En het is nog onbekend hoe het te genezen. Dan is het toch wel heel makkelijk om je hand in je broek te stoppen, is het niet? Om een donatie te doen. Tekst ... naar ... Ataxie. In de tegenaanval. araxie.org.uk.

De postercampagne heeft meegedaan aan een reclamewedstrijd op het gebied van de gezondheidszorg in Engeland. Er is  net bekend geworden dat deze poster-campagne de eerste prijs heeft gewonnen in alle vijf de categorieën.

Mening?


Ben benieuwd wat jullie mening is over deze posters. Laat het weten door een bericht achter te laten.
Visueel vind ik de posters schitterend. De tekst is schokkend. Maar dat trekt wel de aandacht.
De campagne is ook voor Friedreich's ataxie. Dit is de reden dat het hart genoemd wordt en de jongeren.
3 opmerkingen:

 1. Persoonlijk vind ik te teksten te schokkend.
  Visueel gezien denk ik dat iemand die geen ADCA heeft, dit niet begrijpt. Misschien dat het uitnodigt om de kleine lettertjes te lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben bang dat de mensen helemaal niks lezen. Die hebben wel iets anders te doen. Misschien als het heel schokkend is. Dan lezen ze pas door. Maar die vuurwerk campagne met die vingers eraf hielp ook niet he. "Gebeurd mij toch niet!".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ..... we hebben het in de laatste vergadering uitgebreid over je voorstel van de Engels posteractie gehad. Uiteindelijk zien we ervan af om daar iets mee te doen. Het idee van een actie staat ons wel aan maar met andere middelen. Henk van Lambalgen (secretaris ADCA ver. Nederland)

  BeantwoordenVerwijderen