maandag 29 oktober 2018

Ataxie patiënten hebben geen baat bij extra gewichtenAtaxie patiënten hebben geen baat bij extra gewichten om bewegingen nauwkeuriger uit te voeren.


Patiënten met ataxie worden soms behandeld door gewichten aan te brengen aan de ledematen. Het idee is dat gewichten de beweging preciezer maken met minder fouten. Deze behandeling wordt toegepast ondanks dat er maar weinig onderzoek naar is gedaan.In een recente studie werden ataxie patiënten uitgedaagd om naar een punt te reiken terwijl er een gewicht aan de arm of aan het been was bevestigd. De nauwkeurigheid van de beweging werd met verschillende gewichten getest. 


De beweging was preciezer als er maar één gewricht bij was betrokken, alleen de elleboog of alleen de schouder. Maar zo gauw er een beweging werd gemaakt waar meer gewrichten, zoals bijvoorbeeld de schouder en elleboog, bij betrokken waren dan verergerde de onnauwkeurigheid van de beweging zich. 


De uitkomst van deze studie roept vragen op over de voordelen van het toevoegen van lichaamsgewichten als een therapie om de effecten van de coördinatie stoornis te verminderen bij ataxie patiënten.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Patients with Cerebellar Ataxia Do Not Benefit from Limb Weights, Zimmet, A.M., Cowan, N.J. & Bastian, A.J. Cerebellum (2018). https://doi.org/10.1007/s12311-018-0962-1Geen opmerkingen:

Een reactie posten