maandag 8 januari 2018

Nieuwe genen voor ADCAHet team van Dineke Verbeek heeft een nieuwe studie gepubliceerd in de november issue van het wetenschappelijk tijdschrift Brain. Het werk beschrijft nieuwe genen voor ADCA waaronder SCA45 (FAT2) en SCA46 (PLD3).


De ziekte veroorzakende mutaties in deze genen werden gevonden door gebruik te maken van de genetische techniek waarbij alle 20.000 genen in het DNA bekeken worden voor mutaties, ook wel exome sequencing genoemd. In Nederland zijn er tot nu toe 2 families met SCA45 en 1 familie met SCA46 gevonden.


Om beter te begrijpen hoe mutaties in deze genen ADCA veroorzaken werden er studies gedaan in cel modellen en werd er onderzocht waar deze genen in het brein aanwezig zijn. Uit deze analyse bleek dat alle nieuwe SCA genen, maar in het bijzonder FAT2, erg sterk aanwezig zijn in de kleine hersenen. Dit is de plek in het brein waar de klachten van ADCA ontstaan en ondersteunt de uitkomst van de genetische studie.


Via patroon herkenning naar de mate waarin bekende en nieuwe SCA genen aanwezig zijn het weefsel bleken er maar slechts 2 duidelijke patronen te zijn. Via deze patronen konden de onderzoekers voorspellen in welke biologische processen de SCA genen werken. Hieruit bleek dat de verschillende SCA typen dus gedeelde oorzaken hebben die tot ziekte leiden waaronder veranderingen in de communicatie tussen zenuwcellen in het brein en verstoringen in genregulatie- hoe het DNA wordt afgelezen naar RNA.    


Met deze kennis zal het in de toekomst makkelijker worden om nieuwe SCA genen te herkennen en geeft inzicht in de belangrijkste oorzaken van de ziekte ADCA.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Referentie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29053796Geen opmerkingen:

Een reactie posten