donderdag 3 april 2014

Cuba - studie naar SCA2

SCA2De Oostelijke Cubaanse provincie Holguín kent de hoogste concentratie SCA2 patiënten in de wereld.

Daarom werd in 2000 het CIRAH (Centrum voor onderzoek en revalidatie naar en van erfelijke ataxie) opgericht dat gratis medische zorgen geeft aan de patiënten en onderzoekswerk verricht.

EUROSCA - een netwerk van Europese wetenschappers rond ataxie bestaande uit 9 onderzoeksgroepen uit 22 landen en een Noord-Amerikaans wetenschapper - heeft de directeur van het CIRAH, Dr. Luis Velázquez Pérez, voorgedragen voor een prijs.

De prijs wordt gegeven als waardering voor meer dan 20 jaar studie naar SCA2. De prijs bedraagt 60.000 euro. De prijs zal besteed worden aan nieuw onderzoek naar SCA2 in samenwerking met de universiteit van Tübingen.

Het gaat hier bij om het ontwikkelen van nieuwe therapeutische methodes om de progressie van de ziekte tegen te gaan en die ook toepasbaar zijn op andere vormen van ataxie. Er wordt gezocht naar de verbinding tussen de zieke cellen en de omliggende zenuwcellen, en naar manieren om ze uit te schakelen. De studie zal zich concentreren op de eerste stadia van de ziekte en op de wijze waarop de ziekte mutaties veroorzaakt in de hersenen en de ruggengraat.

Zo wil men targets identificeren om nieuwe experimentele therapieën uit te proberen, wat op dit ogenblik nog nergens ter wereld is gebeurd. Het relatief hoge aantal patiënten in deze Cubaanse provincie biedt, ook internationaal gezien, veel mogelijkheden daartoe.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Prensa Latina, 10 januari 2014, cubanismo
Vivian Collazo Montano

Geen opmerkingen:

Een reactie posten