donderdag 16 juli 2015

Vaker fatale ongevallen met rijders scootmobielEr gebeuren steeds vaker ernstige ongevallen met scootmobielen. Het aantal bestuurders dat dodelijk verongelukte, nam in 1 jaar tijd toe van 23 naar 32.

Ook moeten meer scootmobielrijders naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een ongeval. In 2010 waren dat er nog 2000, maar vorig jaar liep dat al op tot bijna 2500 slachtoffers.

Organisaties als de ANBO, VeiligheidNL, ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleiten daarom voor deelname van - met name oudere - bestuurders aan rijvaardigheidcursussen om het vervoermiddel beter onder controle te krijgen in het drukke veerkeer.


"Wij kunnen en willen een rijcursus niet verplichten, maar duidelijk is dat het een zeer verontrustend problem is dat alleen maar groter gaat worden. De wegen en straten worden allengs veroverd door deze voertuigen", zegt Frank van der Aa van belangenorganisatie ANBO. "Naar schatting rijden er nu een kleine 160.000 stuks en we verwachten dat dit er over 10 jaar meer dan een half miljoen zijn. Ingrijpen is daarom nu noodzakelijk, als we willen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen."

Nu krijgen gebruikers van een scootmobiel in een uurtje tijd uitleg over de werking van het apparaat. Na een kort testritje mogen zij de weg op. "Dat vraagt om moeilijkheden", ziet ook Ad Vonk van de ANWB. "Onlangs hadden we zelfs een ongeval in een ANWB-winkel, waar een bestuurder de deur eruit reed ..."
-----------------------------------------------
De Telegraaf, 4 april 2015, Vaker fatale ongevallen met rijders scootmobiel, Gijsbert Termaat

1 opmerking:

  1. Ziet het steeds vaker. Oudere mensen denken vaak voorrang te krijgen, maar sommige automobilisten hebben daar lak aan.

    BeantwoordenVerwijderen