vrijdag 18 december 2015

Wetenschappers debatteren over de risico's en ethiek rond het veranderen van menselijk DNA



Het wordt steeds makkelijker om de menselijke DNA code te veranderen. Voor mensen met een onbehandelbare ziekte zou dit een oplossing kunnen zijn. Maar deze techniek zou ook de menselijke erfelijkheid kunnen veranderen en leiden tot "designer" babies.

Honderden wetenschappers en ethici uit 20 landen zijn 3 dagen in Washington bijelkaar gekomen om te spreken over de ethiek van het veranderen van menselijk DNA. 

De centrale vraag was: Willen wij de techniek die genen bewerkt gebruiken om de menselijke erfelijkheid te veranderen?






Deze vraag is een stuk dringender geworden nu Chinese onderzoekers een eerste poging hebben gedaan om genen in menselijke embryo's te veranderen. Het experiment is niet gelukt maar in de nabije toekomst zal het veranderen van menselijke genen in embryo's lukken. Dit gaat veel verder dan het behandelen van één ziek persoon. Het is mogelijk dat de veranderingen ook doorgegeven worden in volgende generaties. 

Het is belangrijk om met elkaar te spreken hoe genen op een verantwoorde manier te veranderen.

Op dit moment zijn er technieken met de mooie naam CRISPR-Cas9 die zo snel, goedkoop en simpel zijn dat er enorm veel onderzoek plaats vindt. 

Het potentieel van de techniek is enorm. Wetenschappers ontwikkelen behandelingen voor ziektes als Duchenne spierdystrofie, kanker en HIV. Er worden menselijke aandoeningen in dieren ingebouwd om het gen-defect te bestuderen. Er worden menselijke organen voor transplantatie ingebouwd in varkens.

Het grootste gevaar schuilt in de veiligheid. CRISPR is behoorlijk precies, maar soms wordt het verkeerde stukje DNA geknipt. Vooral bij het veranderen van DNA van een embryo bestaat de kans dat het ene probleem opgelost wordt terwijl er een ander probleem geïntroduceerd wordt.

Het zal het nog vele jaren duren voor de techniek veilig gebruikt kan worden.

Er is onenigheid of en hoe de techniek toe te passen om te zien of de techniek uiteindelijk zal werken.  Men maakt zich zorgen dat men de techniek al gaat gebruiken voordat de techniek bewezen is. Dit is ook het geval met frauduleuze stamcel klinieken die wanhopige patiënten lokken.

--------------------------------------------
Scientists debate risks, ethics of editing human DNA, Published December 02, 2015, Associated Press






Geen opmerkingen:

Een reactie posten