Het gebruik van een rollator heeft ook een aantal risico's. Elk jaar worden naar schatting 2.400 senioren van 55 jaar of ouder behandeld op een Spoedeisende
Hulp afdeling van een ziekenhuis voor een ongeval met een rollator. Meer dan 80% van de slachtoffers is vrouw. In bijna alle gevallen is het letsel veroorzaakt door een val. Na eerste behandeling wordt 40% opgenomen in het ziekenhuis, vaak vanwege het breken van een heup.
Een onveilige rollator kan de oorzaak zijn. Problemen met de rollator die tot ongelukken kunnen leiden zijn:
- Loszittende handvatten
Loszittende handvatten, maar ook draaiende handvatten, zorgen voor een verlies aan grip op de rollator.
- Naar één kant afwijken
Als het frame iets verbogen is kan de rollator hinderlijk afwijken. Dit is alleen te verhelpen door de leverancier.
- Niet goed vergrendeld
Als de rollator niet goed vergrendeld is kan hij overwacht inklappen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opgaan van een stoepje. Als de rollator geen vergrendeling heeft kan die erop gemonteerd worden.
- Remkabels die naar buiten uitsteken
Uitstekende remkabels kunnen makkelijk ergens achter blijven haken. Bind de kabels desnoods met een touwtje vast.
- Slechte remmen
De remmen van een rollator zijn in het algemeen makkelijk te verstellen.
- Vuile wielen
Wielen kunnen minder goed draaien door aangekoekt vuil.
- Zachte banden
Oude rollators hebben vaak nog luchtbanden. Zachte banden maken het sturen moeilijk. Nieuwe rollators hebben vaak geen luchtbanden meer.
- Model
Er zijn grote verschillen tussen rollators. Zo is de ene rem makkelijker te bedienen dan de andere, afhankelijk van de kracht in de armen en handen. Ook is er verschil in gewicht tussen de rollators. Zorg dat de rollator op de juiste hoogte is afgesteld. Het handvat moet op polshoogte worden ingesteld.
Wist niet dat er zoveel dingen mis kunnen zijn met een rollator. Gelukkig heeft mijn moeder al vier jaar een rollator en nog geen problemen gehad. Zijn we echt tevreden mee.
BeantwoordenVerwijderen