vrijdag 25 oktober 2013

Ataxie en blaasproblemen


Blaasproblemen komen erg veel voor en zeker niet alleen bij ataxiepatiënten. Het is belangrijk om goed uit te zoeken of de problemen wel met de ataxie te maken hebben.

Bij ataxie patiënten ontstaan blaasproblemen doordat de zenuwbanen en zenuwen die de blaasfunctie regelen beschadigd zijn.


Problemen met de blaas worden niet opgelost door minder te drinken. In tegendeel juist. De kans op urineweg infecties wordt dan ook groter. Aangeraden wordt om ongeveer 1,5 liter te drinken op een dag.

Hoe werkt de blaas?


Urine wordt geproduceerd in de nieren. Vanuit de nieren druppelt de urine via de urineleider in de blaas. Dit is geen constant stroompje maar urine druppelt in intervallen van 10 seconden. De blaas zit met banden vast aan de bekkenbodemspieren en, bij mannen, aan de prostaat. Een ring van spieren (sfincter) zorgt ervoor dat er geen urine uit de blaas lekt.

Als de blaas zich vult en vol raakt, dan sturen de zenuwen een bericht via de hersenen naar de sfincterspieren dat die zich moeten ontspannen. De blaas knijpt samen en duwt de urine naar buiten. Daarna knijpen de sfincterspieren zich weer samen en ontspant de blaas.




Dit proces is erg ingewikkeld en men begrijpt nog niet alles. Wel weet men dat een groot deel van het zenuwstelsel (grote hersenen, hersenstam, ruggenmerg en zenuwen naar de blaas zelf)  erbij betrokken zijn.

Wanneer gaan dingen verkeerd?


Stress- of inspanningsincontinentie. Inspanningsincontinentie hangt meestal niet samen met de ataxie. Dit komt voornamelijk voor bij vrouwen als de bekkenbodemspieren verzwakt zijn na een zwangerschap en de blaas niet meer op de juiste plaats ligt. Bij hoesten, lachen, bewegen of niezen verliest men druppels urine.
De behandeling bestaat uit het oefenen van de bekkenbodemspieren door middel van de fysiotherapeut.

Aandrangincontinentie. Deze vorm komt het meest voor bij patiënten met ataxie. Het wordt veroorzaakt door overactiviteit of instabiliteit van de blaasspieren. Er ontstaat een acute drang om te plassen die niet te stoppen is. De blaasspier knijpt onverwacht samen zonder dat men dat wil. Soms kan men het toilet nog net halen, maar soms treedt er echt incontinentie op. 
Behandeling bestaat uit fysiotherapie, geneesmiddelen of botox-injecties.
Het is beter om niet te roken, en geen alcohol en koffie te drinken omdat die een prikkelend effect op de blaas hebben.

Problemen met het legen van de blaas. Als de blaasspieren verzwakt zijn en/of de sfincterspieren zo beschadigd zijn dat die niet kunnen ontspannen dan blijft er urine in de blaas achter. Soms blijft er zoveel achter dan men heel snel weer naar het toilet moet.
Behandeling bestaat uit het gebruik van een katheter om de blaas te legen.

5 opmerkingen:

  1. Yvonne Wintmulder
    In overleg met dr. de Vries van het UMCG in Groningen, besproken dat ik een maandje Vesicare ga proberen in verband met het niet goed op kunnen houden van mijn urine. Er blijkt een eigen bijdrage op te zitten van € 8,25. Toen ik deze medicijnen ophaalde, bleek dat je de eigen bijdrage kunt terugvragen. Hiervoor moet je een formulier invullen en opsturen naar een antwoordnummer. Dit wilde ik toch even met jullie delen.
    De site is http://www.hevoconsult.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dirkje Lucas
    En op aanraden van Yvonne slik ik het nu ook en ik moet zeggen ben dr erg blij mee !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. update:

    Ik gebruik nu een tijdje Vesicare en ik ben erg tevreden over het resultaat. Elke ochtend 1 tabletje! Ik was eerst sceptisch want ik ben geen pillenslikker, maar deze vergeet ik niet en ik vind het echt geen probleem. Het voordeel hiervan is zo enorm, dat het helemaal niet erg meer is.
    Ik ga nu op normale momenten naar de wc (dus als mijn blaas vol is) en ik heb geen ongewild urine verlies meer.
    Ook 's-nachts hoef ik er niet meer uit.
    Eén van de bijwerkingen in dat je een droge mond krijgt, maar voor mij valt dit reuze mee.
    Al met al met ik zeer tevreden en ga er zeker mee door.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ika Timmer en Henk Hogenberg
    Henks buikcatheter veroorzaakt blaaskrampen in zijn blaas en de Vesicare vermindert de blaaskrampen tot bijna nihil.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Simone Mansvelt
    Gebruik het ook sinds mei en ook ik ben er erg blij mee! Slik het alleen s' avonds vanwege evt bijwerkingen maar heb nergens last van.

    BeantwoordenVerwijderen