woensdag 13 april 2016

Elektrische auto voor rolstoel
Absolute Design heeft een auto ontworpen speciaal voor rolstoelgebruikers. De auto zal Equal heten. Het is een elektrische auto. Op dit moment is er een crowdfunding actie op Indiegogo om het ontwerp ook werkelijk te kunnen bouwen.

De oprichters van Absolute Design, Vedran Martinek and Dario Dropucic, zijn professionele transport ontwerpers en vinden het heel belangrijk dat gehandicapten ook auto kunnen rijden. Zij hebben o.a. gewerkt bij bedrijven als Lamborghini, McLaren, Chrysler en Alfa Romeo. De afgelopen jaren is er veel ontwikkeld voor mensen met een handicap maar auto's zijn nog niet ontworpen met een gehandicapte in gedachte.


De ontwerpers hebben eerst vele gebruikers van een rolstoel geïnterviewd. Uit de interviews kwamen drie dingen naar voren. Rolstoel gebruikers willen mobiel, gelijkwaardig en onafhankelijk zijn. Deze drie wensen zijn samengebracht in de Equal, een functionele kleine elektrische auto die er leuk uitziet.

Op het eerste gezicht lijkt de Equal op een Smart die je veel ziet in grote steden in Europa. De toegang is echter anders. Er zijn geen voordeuren. De auto is toegankelijk via de achterdeur die omhoog klapt zodat een rolstoel zonder hulp de auto kan binnen rijden. Als de rolstoel eenmaal op zijn plaats staat kan je van buiten niet meer zien dat het om een bestuurder in een rolstoel gaat.

Het interieur is ergonomisch ontworpen. Het stuur heeft een knop zodat de auto met één hand makkelijk te besturen is. Ook het gas geven en de rem kunnen bediend worden met de hand.

 

2 opmerkingen:

  1. Leuk idee! Ik vind ook zeker dat fysiek beperkten gewoon veel makkelijker auto moeten kunnen rijden. Ik heb zelf een Kia Picanto waar ik non stop mee rijd. Dan denk ik af en toe, waarom heb ik die luxe wel en die weer niet? Hopelijk manifesteert het idee zich!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als dat zou kunnen ik heb mijn wagen moeten wegdoen wegens amputatie van mijnbenen het was mijn vrijheidgraag meer informatie dank u

    BeantwoordenVerwijderen