dinsdag 1 maart 2016

De hersen - energie puzzel



De hersenen gebruiken een enorme hoeveelheid energie. Zeker als je bedenkt dat de hersenen maar 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken en toch 20% van de zuurstof verbruiken. 

Dit is natuurlijk niet zo verbazingwekkend want de hersenen zijn enorm belangrijk. Maar het verklaart niet waarom de hersenen in rust net zoveel energie verbruiken als wanneer de hersenen iets heel ingewikkelds aan het doen zijn. 




Zenuwcel


Het mogelijke antwoord hierop komt van de neurowetenschapper James Kozloski (IBM Research). Hij veronderstelt dat de hersenen in rust voortdurend signalen langs de zenuwen sturen. Een beetje zoals wij in een vreemde stad ronddwalen om deze te verkennen.

De natuur verbruikt niet zo maar energie voor niets. Alles heeft zijn nut. Wat zou de reden kunnen zijn dat de hersenen voortdurend signalen langs de zenuwen sturen?

Het zou kunnen verklaren waarom wij mensen ervaringen uit het verleden kunnen gebruiken om toekomstige situaties te voorspellen.

Door deze kennis van een voortdurende stroom signalen zou het misschien mogelijk zijn om neurologische aandoeningen beter te begrijpen. Het onderzoek naar geestelijke gezondheid en neurologische aandoeningen schiet niet op. Vaak worden die aandoeningen door een enkel gen veroorzaakt. Hoe kan nu een enkel gen alles in de war sturen?

Met de nieuwe theorie in gedachten kan het zijn dat een enkel gen dat verantwoordelijk is voor een enkel eiwit, een hele zenuwnetwerk ontregelt. Met andere woorden als een gen verantwoordelijk is voor een eiwit dat betrokken is bij het zenden van signalen dan kan het verkeerde eiwit een verkeerd signaal opwekken dat een kettingreactie op gang brengt dat alle andere zenuwen beïnvloedt.




-------------------------------------------------------------
alphr.com , BM Research may have cracked the brain's energy puzzle, Alan Martin
25 Jan 2016





Geen opmerkingen:

Een reactie posten