vrijdag 19 februari 2016

Yoga en ataxieTijdens een ataxie-patiënten bijeenkomst in Cardiff, Engeland, heeft de yoga lerares, Tori Lang, een praatje gehouden over de voordelen van yoga bij ataxie patiënten. Tori beoefent al meer dan twintig jaar yoga en geeft acht jaar les in allerlei verschillende stijlen yoga.


Tori LangTori: "Yoga is voor iedereen. Ook voor mensen met een fysieke beperking. Yoga is namelijk meer dan alleen het doen van fysieke oefeningen om lenig en soepel te worden. Bij yoga gaat het om bewustwording. Bewust worden van je lichaam, van je adem, van je gedachten en van wie je bent."

"Hoewel mensen met ataxie beperkt kunnen zijn in hun bewegingen zijn er genoeg alternatieven en variaties voor iedereen."


(rol)Stoel yogaDe houdingen worden zittend, staand en ondersteund door de stoel aangeboden, waardoor veel oefeningen die eerst niet haalbaar waren nu tot de mogelijkheden behoren. AdemtechniekenDe rode draad tijdens de yoga lessen is de adem en de adembeheersing. Adem is meer dan alleen de lucht en zuurstof die je inademt. Adem is levenskracht. Ademhalingstechnieken in de yoga helpen om stress, angst en vermoeidheid het hoofd te bieden. 

  • 7/11 techniek
Deze techniek houdt in dat je 7 seconden inademt en 11 seconden uitademt. Het doet er niet veel toe hoeveel seconden precies maar het is belangrijk dat je langer uitademt dan inademt. Deze ademhaling heeft een rustgevend effect. ---------------------------------------------------------
TIP: Check in je eigen buurt of er lessen gegeven worden voor mensen met een fysieke beperking.

TIP: Zoek op het internet naar instructie videos voor ademhalingstechnieken die in de yoga gebruikt worden. 
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten