woensdag 4 maart 2015

Ataxie en voeding


Laat ik beginnen dat geen van de voedingssuggesties wetenschappelijk bewezen zijn voor ataxie patiënten.  Er zijn tot op heden geen wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met ataxie patiënten om te veronderstellingen te bewijzen. 

Toch zijn er wel enkele richtlijnen opgesteld door de Nationale Ataxia Foundation in Amerika. Deze heb ik hieronder weergegeven. 





Koolhydraat-arm dieet



Ataxie patiënten voelen zich vaak beter als zij een koolhydraat-arm dieet volgen en minder voedingsmiddelen eten met een hoog suikergehalte.

Een koolhydraat-arm dieet is een eetpatroon waarbij de consumptie van koolhydraten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst en suiker) wordt beperkt. 



Bewerkte voeding


Probeer bewerkte voeding te vermijden zoals kipnuggets, hotdogs, bacon, chips, frietjes, frisdrank, ontbijtgranen, muesli repen, koeken van de supermarkt, soepen van de supermarkt, margarine, kant-en-klare maaltijden etc.

Vooral bewerkte voeding bevat veel te veel zout, suiker, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, vulstoffen en ga zo maar door.




Drinken 


Drink voldoende water (6 tot 8 glazen per dag). Vermijd gezoete dranken en fruit drankjes. Ook dranken gezoet met kunstmatige zoetstof kan je beter laten staan.


Overzicht van voedingsstoffen die je beter kunt vermijden



  • Aspartaam               
Geen voedsel waarin aspartaam (kunstmatige zoetstof) verwerkt is zoals frisdrank.

  • Brood                      
Zo min mogelijk koolhydraten.

  • Chocolade               
Geen pure of melk chocolade, ook geen voeding waarin chocolade is verwerkt.

  • Citrus vruchten      
Geen citrusfruit en citrussap, ook geen bananen.
                   
  • Monosodium glutamaat (MSG, E621, natriumglutamaat, Ve-tsin)
Glutamaat veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen. Hierdoor is het heel moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Denk maar aan je voornemen om maar één zoutje, koekje, dropje te eten en dan wordt het toch een hele zak. 
Omdat glutamine een onderdeel is van eiwitten wordt dit ook bijna in alle eiwitbevattende voeding aangetroffen, zoals vlees, gevogelte, vis, groenten en melk.
Natriumglutamaat wordt verantwoordelijk geacht voor het zg. “Chinees-restaurant-syndroom”, gekenmerkt door duizeligheid, flauwtes en hartkloppingen. 

  • Nitraat/nitriet          
Geen bacon, hotdogs, worstjes, ham, gerookte vis met nitraat of nitriet

  • Uien                        
Geen rauwe uien, wel gekookte/gebakken uien.

  • Sulfiet                     
Geen rozijnen, gedroogd fruit, dadels en vijgen geconserveerd met sulfiet.

  • Tyramine                
Kaas*, pizza, yoghurt, zure room, karnemelk, lever, noten (en pindakaas), soja-saus, linzen, lima-bonen, zuurkool.

*Kaas: cottage cheese, ricotta, cream cheese zijn ok. Hoe langer de kaas is gerijpt hoe meer tyramine.
Sommige mensen hebben last van het zogenaamde ‘kaassyndroom’. Zij krijgen knallende koppijn van een stukje oude kaas. De boosdoener is tyramine.



SCA1


Een studie heeft aangetoond dat Omega3 de cellen enigszins beschermt bij SCA1 patiënten.
Omega 3 is te verkrijgen als onder andere visolie capsules bij apotheek, drogist en natuurvoedingswinkels.

i

----------------------------------------
Document van de Nationale Ataxia Foundation over voeding en ataxie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten