Laat ik beginnen dat geen van de voedingssuggesties wetenschappelijk bewezen zijn voor ataxie patiënten. Er zijn tot op heden geen wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd met ataxie patiënten om te veronderstellingen te bewijzen.
Toch zijn er wel enkele richtlijnen opgesteld door de Nationale Ataxia Foundation in Amerika. Deze heb ik hieronder weergegeven.
Koolhydraat-arm dieet
Ataxie patiënten voelen zich vaak beter als zij een koolhydraat-arm dieet volgen en minder voedingsmiddelen eten met een hoog suikergehalte.
Een koolhydraat-arm dieet is een eetpatroon waarbij de consumptie van koolhydraten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst en suiker) wordt beperkt.
Bewerkte voeding
Probeer bewerkte voeding te vermijden zoals kipnuggets, hotdogs, bacon, chips, frietjes, frisdrank, ontbijtgranen, muesli repen, koeken van de supermarkt, soepen van de supermarkt, margarine, kant-en-klare maaltijden etc.
Vooral bewerkte voeding bevat veel te veel zout, suiker, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, vulstoffen en ga zo maar door.
Drinken
Drink voldoende water (6 tot 8 glazen per dag). Vermijd gezoete dranken en fruit drankjes. Ook dranken gezoet met kunstmatige zoetstof kan je beter laten staan.
Overzicht van voedingsstoffen die je beter kunt vermijden
- Aspartaam
Geen voedsel waarin aspartaam (kunstmatige zoetstof) verwerkt is zoals frisdrank.
- Brood
Zo min mogelijk koolhydraten.
- Chocolade
Geen pure of melk chocolade, ook geen voeding waarin chocolade is verwerkt.
- Citrus vruchten
Geen citrusfruit en citrussap, ook geen bananen.
- Monosodium glutamaat (MSG, E621, natriumglutamaat, Ve-tsin)
Glutamaat veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen. Hierdoor is het heel moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Denk maar aan je voornemen om maar één zoutje, koekje, dropje te eten en dan wordt het toch een hele zak.
Omdat glutamine een onderdeel is van eiwitten wordt dit ook bijna in alle eiwitbevattende voeding aangetroffen, zoals vlees, gevogelte, vis, groenten en melk.
Natriumglutamaat wordt verantwoordelijk geacht voor het zg. “Chinees-restaurant-syndroom”, gekenmerkt door duizeligheid, flauwtes en hartkloppingen.
Omdat glutamine een onderdeel is van eiwitten wordt dit ook bijna in alle eiwitbevattende voeding aangetroffen, zoals vlees, gevogelte, vis, groenten en melk.
Natriumglutamaat wordt verantwoordelijk geacht voor het zg. “Chinees-restaurant-syndroom”, gekenmerkt door duizeligheid, flauwtes en hartkloppingen.
- Nitraat/nitriet
Geen bacon, hotdogs, worstjes, ham, gerookte vis met nitraat of nitriet
- Uien
Geen rauwe uien, wel gekookte/gebakken uien.
- Sulfiet
Geen rozijnen, gedroogd fruit, dadels en vijgen geconserveerd met sulfiet.
- Tyramine
Kaas*, pizza, yoghurt, zure room, karnemelk, lever, noten (en pindakaas), soja-saus, linzen, lima-bonen, zuurkool.
*Kaas: cottage cheese, ricotta, cream cheese zijn ok. Hoe langer de kaas is gerijpt hoe meer tyramine.
Sommige mensen hebben last van het zogenaamde ‘kaassyndroom’. Zij krijgen knallende koppijn van een stukje oude kaas. De boosdoener is tyramine.
Een studie heeft aangetoond dat Omega3 de cellen enigszins beschermt bij SCA1 patiënten.
Omega 3 is te verkrijgen als onder andere visolie capsules bij apotheek, drogist en natuurvoedingswinkels.
SCA1
Een studie heeft aangetoond dat Omega3 de cellen enigszins beschermt bij SCA1 patiënten.
Omega 3 is te verkrijgen als onder andere visolie capsules bij apotheek, drogist en natuurvoedingswinkels.
i
----------------------------------------
Document van de Nationale Ataxia Foundation over voeding en ataxie.
----------------------------------------
Document van de Nationale Ataxia Foundation over voeding en ataxie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten