dinsdag 6 januari 2015

Oorsuizen

Erg veel ADCA patiënten klagen over oorsuizen. Hoewel het in de literatuur niet als klacht bij cerebellaire ataxie genoemd wordt, vind ik het wel interessant om hierover wat uit te zoeken. Wat is het? Hoe onstaat het? Is er wat aan te doen? Zou oorsuizen ontstaan omdat wij allen al wat ouder zijn? Of zou de ADCA toch de zenuwen in ons gehoorappaat beïnvloeden?

Oorsuizen 


Oorsuizen (Tinnitus in het Latijn) is de medische term voor oorsuizen: het horen van geluiden die de omgeving niet kan waarnemen. Eenvoudig gezegd komt het erop neer, dat personen die last hebben van tinnitus geluiden in hun oren horen die niet afkomstig zijn van een externe bron.

Dit oorsuizen kan in een aantal vormen voorkomen: het geluid kan worden gehoord in één oor, beide oren of het midden van het hoofd; het kan constant zijn of komen en gaan en het kan zowel om een geruis, een gebrom, een gefluit of combinaties ervan gaan.

Vaak is het oorsuizen erger op rustige tijden, wanneer u probeert te slapen bijvoorbeeld. Dit komt omdat er dan minder achtergrondgeluiden zijn om u van de oorsuizingen af te leiden. Het symptoom kan ook beter merkbaar worden wanneer u vermoeid bent. 

Tinnitus is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 10 tot 15% van de volwassenen.Ritmisch oorsuizen


Pulsatiele tinnitus of te wel ritmisch oorsuizen is een vorm van tinnitus waarbij je ritmische geluiden hoort die tegelijk met uw polsslag kloppen. Pulsatiele tinnitus wordt meestal veroorzaakt door veranderingen in de doorbloeding van de bloedvaten dicht bij uw oor of door het steeds bewuster worden van de bloedstroom in de omgeving van je oren. De bloedstroom door een slagader kan soms worden beperkt. Dit kan het gevolg zijn van vetafzettingen op de binnenwand van de slagader waardoor de slagader versmalt. De vernauwde slagader voorkomt dat het bloed soepel stroomt en zorgt ervoor dat het lawaaiig wordt.


Als u een verminderd gehoor of een aandoening aan het gehoor heeft, zoals een geperforeerd trommelvlies, kan je bewustzijn van geluiden die afkomstig zijn vanuit je lichaam, zoals uw doorbloeding, worden verhoogd. Dit komt doordat uw gehoor gevoeliger wordt en de interne geluiden worden niet overstemd door externe geluiden.

Oorzaken


Tinnitus is op zich geen ziekte of aandoening, maar wordt vaak gezien als een symptoom van een probleem met de oren. Over het algemeen treedt het op als het binnenoor op een of andere manier beschadigd is.

Schade aan zenuwen

De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan de zenuwen in het binnenoor.
De gehoorzenuw stuurt geluiden door naar de hersenen. Als de kleine zenuwen in uw oor beschadigd of vernietigd zijn, wordt er een abnormale stroom van impulsen geproduceerd die de hersenen interpreteren als geluid. Deze impulsen veroorzaken het geluid dat wordt geassocieerd met tinnitus.


Een aantal andere mogelijke oorzaken van tinnitus zijn:

 • Blootstelling aan harde geluiden
 • Oorinfecties
 • Hoofdletsel
 • Ophoping van oorsmeer
Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken, maar tinnitus kan ook een bijwerking zijn van medicatie of het gevolg zijn van andere gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk. Hoewel het iedereen kan treffen, onafhankelijk van de leeftijd, toch is de precieze oorzaak van tinnitus vaak niet te achterhalen.

Behandeling

Tinnitus kan worden veroorzaakt door een breed scala van verschillende aandoeningen. Daarom is de behandeling die wordt aanbevolen afhankelijk van de oorzaak van de tinnitus.
Als uw tinnitus wordt veroorzaakt door een ernstige of langdurige oorontsteking, bijvoorbeeld, dan kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Als het wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer, dan kunnen oordruppels worden voorgeschreven of kan het oor worden uitgespoten.
In de meeste gevallen van tinnitus is er echter geen genezing mogelijk en is de behandeling gericht op het effectief omgaan met de symptomen. Enkele behandelingen die kunnen worden aanbevolen:

 • Geluidstherapie

Oorsuizen is vaak het meest merkbaar in een rustige omgeving. Daarom is het idee achter deze therapie om de stiltes op te vullen met voor u aangename geluiden om u af te leiden van de oorsuizingen. Sommigen vinden dat het hebben van de radio of televisie genoeg achtergrondgeluid biedt om de suizingen te maskeren. Anderen verkiezen te luisteren naar meer natuurlijke, ontspannende geluiden, zoals het geluid van de zee.

 • Praatgroep
Praten over oorsuizen en de invloed ervan op uw dagelijks leven kan u helpen om de aandoening beter te begrijpen en de gevolgen te verminderen.

 • Cognitieve gedragstherapie
Een therapie gebaseerd op het idee dat de gedachten van een persoon van invloed zijn op hun gedrag. De behandeling is gericht op verandering van de manier waarop een persoon denkt om zo het gedrag te veranderen.

 • Tinnitus omscholing therapie
Deze techniek zorgt ervoor dat de manier waarop je hersenen op geluiden reageren verandert, waardoor je je minder bewust wordt van de geluiden. Dit mag alleen worden uitgevoerd door iemand die hierin is opgeleid.
 • Zelfhulp
Ontspanningstechnieken, luisteren naar muziek, geluidsgenerator etc.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb specifiek een ruis in mijn rechteroor en niet constant.
  'S morgens vaak niet en als de dag vordert neemt het toe en het wil wel eens een dag overslaan.
  Ik heb echter wel de gehele dag - zachtjes - muziek opstaan.

  BeantwoordenVerwijderen