woensdag 12 maart 2014

Prismabril

Regelmatig hoor of lees ik dat ataxie patiënten een prismabril voorgeschreven krijgen. Hoe zo'n bril werkt probeer ik hier uit te leggen.


Waarom een prismabril?


Een prismabril is bedoeld om de samenwerking tussen beide ogen gemakkelijker te maken. 

Wanneer je kijkt met 2 ogen, ontvangen de hersenen twee beelden, namelijk van beide ogen één beeld. Normaal passen de beelden precies op elkaar in de hersenen en zien we één beeld. Als de oogstand afwijkt moeten de oogspieren voortdurend moeite doen om één beeld te blijven zien. Als dit niet lukt en de beelden passen niet op elkaar in de hersenen dan zie je als het ware onrustig of dubbel. 

De oorzaak kan zijn dat de ogen te veel naar binnen of naar buiten neigen ten opzichte van elkaar. Ook kan het zijn dat de oogspieren van beide ogen asymmetrisch werken. Je kijkt dan niet scheel maar het kost veel energie om niet dubbel te zien. 

Werking


Een prismabril zorgt ervoor dat de twee beelden voordat ze in het oog komen, verschoven worden zodat de twee beelden op elkaar komen. Omdat de twee beelden als een stabiel enkelbeeld in de hersenen komen hoeft er geen moeite meer worden gedaan om ze op elkaar te zetten. 

Onderstaande foto laat de werking van een prisma zien. Dit is een erg sterke prisma om het effect goed te tonen. Het linker glas laat het beeld hoger zien. Het rechter glas laat het beeld lager zien. 


Aanpassing van de prismabril


Het correct aanpassen van een prismabril is erg belangrijk. Als de bril maar een beetje scheef of verbogen is, kan dat al merkbaar zijn met het kijken. Ga dan meteen terug naar de opticien en meld dat het om een prismabril gaat. 

Gewenning

Een prismabril kan de klachten eerst wat verergeren voordat er verbetering optreedt. Uiteindelijk kunnen de klachten verminderen en zelfs geheel verdwijnen.

Begin eerst vanuit een rustpunt, bijvoorbeeld op een stoel zittend naar buiten kijken of rustig om u heen kijken. Daarna rustig wandelen en de activiteiten opvoeren. 

Kortom, de prismabrll kan een uitkomst zijn voor ataxie patiënten. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten