zondag 13 september 2015

Vervolg studie riluzole en cerebellaire ataxieIn een eerdere studie werden een aantal patiënten met verschillende soorten cerebellaire ataxie gedurende 8 weken behandeld met riluzole. Riluzole bleek een positieve werking te hebben.

Deze studie is opgezet om de resultaten van het eerste onderzoek te bevestigen in een uitgebreider onderzoek gedurende een jaar.


Onderzoek


Patiënten met spinocerebellaire ataxie afkomstig van drie Italiaanse neurogenetische centra zijn benaderd om mee te doen met dit onderzoek.

De patiënten werden ofwel ingedeeld in een groep die behandeld werden met riluzole (50 mg, tweemaal per dag) of wel in de controle groep die behandeld werden met een placebo (nepgeneesmiddel). De patiënten werden dubbelblind ingedeeld in één van de twee groepen. Zowel de patiënten als de artsen wisten niet in welke groep ieder was geplaatst. Door deze werkwijze wordt de invloed van verwachtingen uitgesloten.

Van alle patiënten werd de SARA score (Scale for the Assessment and Rating of Ataxia) bepaald.Bevindingen


Tussen 22 mei 2010 en 25 februari 2013 hebben 55 patiënten toestemming gegeven om mee te doen met het onderzoek.

Bij 50% van de patiënten (14 personen) in de riluzole groep (totaal 28 personen) verbeterde de SARA score met op zijn minst 1 punt. In de controle groep (placebo groep - totaal 27 personen) verbeterde de SARA score bij 11% van de patiënten (3 personen).
Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld. Zowel in de riluzole groep als in de controle groep hebben 2 personen milde bijwerkingen gemeld.Conclusie


Ook dit onderzoek toont aan dat riluzole mogelijk als behandeling bij cerebellaire ataxie gebruikt zou kunnen worden. Er zijn langdurigere studies noodzakelijk. Verder is het ook belangrijk om het effect van riluzole te onderzoeken bij de specifieke SCA's.

----------------------------------------------------

Achtergrond: 

Rilutek wordt voorgeschreven bij ALS patiënten. De oorzaak van A.L.S. is niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat - een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt - een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig. Echter, bij A.L.S.-patiënten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is, schijnt het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed te hebben op het verloop van A.L.S.


----------------------------------------------------

Riluzole in patients with hereditary cerebellar ataxia: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial, Silvia Romano et al.,  Lancet Neurology, Available online 25 August 2015


2 opmerkingen:

  1. Ik ga hiermee over 2 weken mee starten als het goed is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe je mee aan een trial? Heb je meer gegevens? Dan schrijf ik daar wat over.

    BeantwoordenVerwijderen